Lenin oli seotud eelkõige kahe naisega: abikaasa Nadežda Krupskajaga (vasakul) ja armukese Inessa Armandiga (paremal).Foto: Kollaaž (4 x Wikimedia Commons)
Maailm
12. juuli 2023, 12:22

REVOLUTSIOONI VARJUS: Vladimir Lenin, tema abikaasa ja armuke moodustasid omapärase armukolmnurga (2)

Ilmselt ei arva keegi Vladimir Iljitš Leninile mõeldes sellele, et kurikuulsa kommunisti puhul võis olla tegu romantikuga. Otseses mõttes ta seda ka kindlasti polnud, ent kahe naise roll tema elus on olnud märgilise tähtsusega. Lenin, tema abikaasa ja armuke moodustasid ebatavalise armukolmnurga, mis põhines eelkõige ühistel vaadetel.

22. aprillil 1870 Simbirskis (tänases Uljanovskis) sündinud Vladimir Uljanovit võib kirjeldada kui pettekujutlustega fanaatikut, kelle utoopiliste ideede teostamiskatsete käigus hukkus miljoneid inimesi. Tema elu oli pühendatud revolutsiooni elluviimisele – missioon, milles polnud kohta romantikale. Samast puust oli ka tema pikaaegne abikaasa Nadežda Krupskaja, kes oli Leninile jäägitult ustav ja toetas täielikult isegi mehe jaburamaid ideid. Ja ega tal ei jäänud muud võimalustki, sest Lenin oli mees, kes ei andnud oma vaadetes karvavõrdki järele – neid, kes temaga ei nõustunud, pidas Lenin automaatselt vaenlasteks.

Edasi lugemiseks: