Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
17. aprill 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eestis avas uksed esimene elektriteater

„Elektri teater – Illusion – Heinaturul Bellevue hotelli vastu avatakse uue motori abil. 4–6 aprilli (uue kalendri järgi 17–19 aprillil) programm on järgmine: 1) Kapp, 2) meri kuupaistel, 3) kuradi reisikäik, 4) armukadedus ja nõdrameelsus, 5) nõid ja liblikad, 6) tulekahju. Esimene etendus algab päeval kell 4, millele teised järgnevad iga tunni- tunni kolmveerandi järel,“ kuulutas Tartu ajaleht Elu. Programm vahetus mõne päeva pärast, kavva tuli „Keiser Nikolai II ja Wilhelm II jällenägemine, imeilus ülesvõte loodusest, terve Saksamaa sõjalaevastik“. 

Niisiis oli Illusion lihtsake, aga ega mujal maailmas algul eriti palju noid paremaid polnud. Postimehe olid muide võimud kinni pannud ja seepärast ilmutigi Elu nime all.

Eesti esimene kino Kivisilla juures Heinaturul (praeguse Raatuse tänava juures) oli pigem küün. Puupinkide ja ilma laeta saaliga. Linnaga oli varem kokku lepitud, et kui vaja, siis peab elektriteatri hoone kiiresti maha võetud saama. Tegelikult peeti vastu peaaegu 30 aastat. Tõsi, uue nime, Metropol, all.

Sel puhul kirjutas Postimees: „Aastate jooksul on Heinaturul asuv kino leidnud rahvakinona tartlaste hulgas suurt poolehoidu. Etendustel käisid kõik rahvakihid, alates tänavapoistest ja lõpetades meie eliidi hulka kuuluvate haritlastega. Kinosaali alumine osa kubises alatasa poisikestest, kes oma lemmikkino ristisid varsakopliks.“