Eduard RügaFoto: Peeter Langovits
Eesti
18. aprill 2021, 11:14

81. osa

Voldemar Kuslapi kalmukolumn | Loomeinimesed Raadil (1)

Tartus Raadi kalmistul puhkab arvukalt nimekaid kunstnikke ja teisi loomeinimesi. Kultuurilooliste haudade leidmiseks on heaks teejuhiks taskukaart, mida saab küsida Raadi kalmistu peamajast ja Tartu linna infokeskusest.

Johann Wilhelm Krause

Tunnustatud baltisaksa arhitekt ja kunstnik Johann Wilhelm Krause siirdus peale Leipzigi ülikooli lõpetamist Tartu ülikooli arhitektiks ja õppejõuks. Ta projekteeris Tartus mitmed hooned, näiteks ülikooli klassikaliselt kauni peahoone, tähetorni ja vana anatoomikumi. Ta tegi palju seepia- ja tušijoonistusi, illustreeris tuntud kartograafi krahv Mellini Liivimaa atlase ja kirjutas mälestusi Tartu ülikoolist.

Krause haual seisab tagasihoidlik metallrist, millele lisati hiljem hallist graniidist mälestuskivi.

Johann Wilhelm Krause Foto: Peeter Langovits

Ado Reinvald

Iseõppijast idealistlik isamaalaulik Ado Reinvald tegi kaastööd ajalehele Sakala, koostas kalendreid, kirjutas isamaalisi ja armastusluuletusi. Neist „Kuldrannake“ saavutas Aleksander Läte viisiga üldrahvaliku tunnustuse. Avaldas luulekogusid, jutustusi ja naljalugusid.

Reinvaldi hauda tähistab lihtne malmist rist.

Ado Reinvald Foto: Peeter Langovits

Jaan Eilart

Meie tuntud loodushoiuedendaja, kultuuriloolane ja maastikuökoloog Jaan Eilart õppis kõrgkoolides metsamajandust ja bioloogiat, rajas Tartu ülikoolis looduskaitse ja kodu-uurimise kabineti. Oli Eesti Looduskaitse Seltsi asutaja, tegev- ja auesimees. Avaldas arvukalt teaduslikke kirjutisi, oli kaasautor raamatutele „Eesti metsad“, „Looduse õpperajad“ jne.

Eestit armastama õpetanud mees puhkab lihtsa hauakivi all.

Jaan Eilart Foto: Peeter Langovits

Eduard Rüga

Kehvades oludes kasvanud Eduard Rüga lõpetas Võru gümnaasiumi alles täisealisena ja õppis kunstikoolis Pallas. Viljeles peamiselt puugravüüri ja -lõiget ning saavutas oma töödega kiiresti tunnustuse. Sõja ajal valmisid maalid Lõuna-Eesti maastikest ja inimestest värvilises kõrgtrükitehnikas. 1944. aastal siirdus Saksamaa kaudu USAsse, kus avati Rüga-nimeline restoran, mille seinu kaunistasid püsinäitusena akrüülmaalid, akvarellid ja graafika.

Urn kunstniku tuhaga sängitati Rüga õpingulinna Tartusse, hauakivi ehib tema abstraktne portree.

Eduard Rüga Foto: Peeter Langovits

Elmar Kits

Pallase koolkonna üks eredamaid kunstnikke Elmar Kits saavutas tuntuse dekoratiivpannoode, monumentaalmaalide ja raamatuillustratsioonidega. Hiljem lisandusid neile ka muud katsetused, näiteks maastikumaalid ja abstraktsed kompositsioonid. Koos Richard Sagritsa ja Evald Okasega valmis Kitsel Estonia teatri laemaal. Pingelise kunstnikutöö kõrval töötas ka õppejõuna.

Koos abikaasa Linda Kits-Mägi ja tütre Saskia Kasemaaga ühel hauaplatsil puhkav kunstnik väärinuks küll esinduslikumat kalmutähist kui praegune vaevumärgatava kirjaga dolomiidist plaadike.

Elmar Kits Foto: Peeter Langovits

Endel Taniloo

Skulptor Endel Taniloo oli üks esimesi kujureid, kes võttis materjalina kasutusele dolomiidi. Valmistas umbes tuhat skulptuuri ja monumenti, millest tuntuimad on Kreutzwaldi mälestussammas Tallinnas Kadriorus ning Ludvig Puusepa monument Tartus Maarjamõisas. Töötas õppejõuna Tartu kunstikoolis ja Tartu ülikoolis, koostas üle 30 isikunäituse.

Taniloo kalmu tähistab meistri enda otsitud punasest graniidist lihvitud esiküljega leeki meenutav hauakivi.

Endel Taniloo Foto: Peeter Langovits

Helend Peep

Iisaku juurtega teatrilegend Helend Peep alustas Vanemuise teatris koorilauljana, millele järgnesid töörohked näitleja-aastad Kuressaare ja Tallinna töölisteatris. Peep oli üle 60 aasta hinnatud draamanäitleja ja ooperilaulja teatris Vanemuine, mängis filmides ning kirjutas kodu- ja kultuurilugusid.

Sammaldunud rahnust on teatrimehe hauale kujundatud kaunis mälestuskivi.

Foto: Peeter Langovits