Foto: JOOSEP MARTINSON
Eesti
13. aprill 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Ansipi küüslauguvalitsus ametisse sai

Ühel 2005. aasta aprilliõhtul läksid Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu juhid Tallinna küüslaugurestorani Balthasar. Vestlus, või peame ehk ütlema vaidlus, peente napside ja söökide saatel kestis hilise õhtuni, aga lõpuks oli kokkulepe sõlmitud: teeme uue valitsuse.

Andrus Kivirähkil oli mõne päeva pärast sellest ajaloolisest kohtumisest pilkelugugi valmis.

Alles poole aasta eest provintsliku Tartu linnapea olnud Andrus Ansip tõusis esimest korda peaministriks eeskätt tänu teda saatnud korruptsioonivaba mehe kuulsusele. Tõsi küll, ta pidi oma kava tulumaksu tublisti vähendada pärast restoranikohtumist leebemaks muutma, kuid lubas siiski pensione tõsta ja lastega peresid toetada. 

13. aprillil vannutati valitsus sisse, kuigi riigikogus saadi sellele napp toetus: poolt oli vaid 53 rahvaesindajat.

Eelmine, Juhan Partsi valitsus hakkas lagunema, kui peaminister pälvis välisminister Kristiina Ojulandi tagandamisega Reformierakonna pahameele. Kuid lõplikult murdis selle selgroo noore ulja respublikaani, justiitsminister Ken-Marti Vaheri plaan teha korruptsiooniga võitlemise mõõdikud. Pandi paika, kui palju korruptante peab üldse ja igas maakonnas eraldi aastaga paljastama. Plaan kukkus suure möllu tõttu läbi ning Vaher astus tagasi ning tema kannul kogu valitsuski.

Paraku sai ta uuesti siseministriks – seda ülluseks Ansipi kolmandas valitsuses.