LÕPMATUSSE JA KAUGEMALE VEEL: Disney filmikompani „Leluloo“ üks peategelasi, mänguastronaut Buzz Lightyear, viibis kosmoses 467 päeva ehk aasta ja kolm kuud.Foto: NASA / Vida Press
Maailm
9. aprill 2021, 18:31

Kosmosesse on kaasa võetud nii vajalikke kui ka totraid asju

KOSMOSES KÄINUD ASJAD: mida kõike on inimene Maalt välja viinud

12. aprillil täitub 60 aastat esimese inimese lähetamisest kosmosesse. Sellele järgnenud aja jooksul on saadetud kosmosesse sadu inimesi, aga kogu kosmoseajastu vältel veel ka sadu loomi. Kuid inimeste ja loomade kõrval on kosmoses ära käinud ka väga imelikke asju, lausa sodi ja rämpsu, millel sinna vajadust minna polnud. Kosmoses nii loaga kui ka salaja käinud veidraid esemeid on samuti sadu.

Mündid. 1961. aastal osales astronaut Gus Grissom projektis „Mercury“ ja temast sai teine kosmoses käinud ameeriklane (kosmoselaeval Liberty Bell 7). Ta tuli heale mõttele toimetada kosmosesse erinevaid asju, et nende väärtust suurendada. Nii võttis ta Maalt endaga kaasa 30 ühedollarilist rahatähte, mitu mudelit oma kosmoselaevast ja veel muid asju. Kaasavõetu hulgas oli ka poolsada kümnesendist münti, mida ta mõtles hiljem jagada suveniiridena oma lastele ja sõpradele. 15 minutit kestnud lend kulges edukalt, kuid pärast maandumist Atlandi ookeani hakkas vesi tungima kapslisse ja helikopterit oodanud Grissom pidi sealt välja ujuma. Raskus taskus hakkas teda põhja tirima, mistõttu pidi ta mündikoti kapsliluugist sisse viskama. Kui Liberty Bell 1999. aastal merepõhjast välja toodi, siis leiti sealt 52 münti, mis pärinesid aastatest 1935–1945. Grissom ise seda enam ei näinud, sest ta oli hukkunud juba 1967. aastal.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99