Foto: Alar Truu
Eesti
10. aprill 2021, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Saaremaale Vene piirivalveta pääses (8)

Nõukogude ajal olid Saaremaale bussiga sõitvad inimesed harjunud, et Kuivastus tuli kaks piirivalvurit peale, vaatasid passid läbi ja uurisid, kas luba saarele pääsemiseks kaasas. Kui polnud, siis võeti inimene bussilt maha, viidi kaasa ja mis edasi sai, oli teadmata.

Aeg läks. „Piirivalvureid enam pole,“ rõõmustas Päevaleht 11. aprillil 1991, kuid pidi kohe lisama: „kontrollijad on alles“.

Vene piirivalve lahkumine ei lasknud eestlasi siiski vabalt Saaremaale. „Siiski ei saanud teoks Postimehes lubatud lahtine piiriületamine, täna ja homme ja edaspidigi kehtib Saaremaale ja Hiiumaale sõites senine kord,“ möönis Päevaleht. „Kontrollijaiks on aga nüüd kohalik politsei ja kodukaitse nii sadamas kui lennujaamas.“ Tõestuseks on Päevaleht juurde pannud foto kolmest asjalikust mundrimehest. Üks vestleb Žiguli juhiga läbi avatud autoakna, kaks seisavad tähtsalt kõrval.

Tegelikult ei saanud ka vabariigi tulles pikka aega Saaremaale ja Hiiumaale nii nagu praegu, et hommikul tuleb mõte pähe ja paned parvlaeva poole ajama. Saarlased ajasid veel tükk aega vastu, kui sõit taheti kõigile vabaks teha. 

Küllap tundus Päevalehelegi, et piirangud jäägu. Egas muidu nad nupu piiriületusest lehes tahapoole pannud. Esiküljele mahtus aga teade, et Saaremaal likvideeritakse Kingissepa muuseum Kuresaares (juurde märgiti „endises Kingissepas“, mis oli Pargi tänavas.