Foto: SL Õhtuleht, 27. veebruar 2001.
Eesti uudised
3. mai 2022, 09:19

Lugu ilmus Õhtulehes esmakordselt 27. veebruaril 2001

ÕL ARHIIV | 37 aastat Eesti lennunduse suurimast õhukatastroofist: „TU! Sa lendad liiga madalalt!“ (2)

37 aastat tagasi, täpsemalt 3. mail 1985, elas Eesti lennundus üle oma ajaloo suurima õhukatastroofi. Reedesel liinilennul Tallinn-Lvov-Kišinjov põrkas Eesti TU-134 60 kilomeetrit enne maandumist Lvovis kokku sõjaväele kuulunud AN-26ga. Rängas õnnetuses hukkusid kõik TU pardal olnud 79 ja ANis lennanud 15 inimest. Peaaegu poolesajal surma saanud kodanikul oli sissekirjutus Eestis NSVs.

Hommikune Tallinna lennujaam elas 3. mail 1985 tavapärases peojärgses unisuses. Töörahva püha 1. mai oli just mööda saanud. Järgmiseks päevaks hüüdsid ajalehed inimesi kommunistlikule laupäevakule, kus tavatseti oma õued ja uksetagused puhtaks pühkida. Ees olid ju veel võimsamad pidustused – üks kuuendik planeedist valmistus tähistama fašismi üle saavutatud võidu 40. aastapäeva.

Tallinna oli kogunenud suur grupp inimesi Arhangelskist, kes pidid lendama Lvovi lähistele puhkekodusse. Eestlased matkasid rohkem eraasjus – kes pidi järgmine päev olema pulmas, eestlasega abielus ukrainlanna tahtis koos kolmeaastase tütrega kodulinnas Lvovis sünnitada pere järjekordset järeltulijat. Eesti ühe andekama noore pinksimängija 17aastase Alari Lindmäe siht oli turniir Lvovis, mis pidi talle lõplikult avama N.Liidu noortekoondise väravad. Oli ka inimesi Saaremaalt, Paidest ja Kohtla-Järvelt. Maardus elav naine oli reisile tulnud koos nelja-aastase Diana ning alles seitsmekuuse Valeriga. Kokku oli lennukis lapsi kaheksa. Neist neljal polnud täis veel viitki eluaastat.

Kell 9.30 anti kümme aastat vana ja alles aasta eest kapitaalremondist tulnud TU ette. Lennuk oli tehniliselt laitmatus korras, lennutunde enne järgmist põhjalikku ülevaatust kasutada küll ja küll.

Edasi lugemiseks: