Trofim Lõssenko (paremal) lubas Nõukogude põldudel saagikuse kiiret tõusu. Tema meetodid olid aga vastuolulised ega toonud edu.Foto: Vida Press
Maailm
20. juuli 2022, 08:30

PALJASJALGNE TEADLANE: Nõukogude Liidu juhtiv bioloog Trofim Lõssenko näljutas ebateaduse abil miljoneid inimesi

Trofim Lõssenko oli Stalini valitsusaja lõpus Nõukogude teaduslava üks mõjukam täht, kes hävitas kõik oma kriitikud. Pseudoteadust propageerinud ukrainlane püüdis vastuoluliste meetoditega parandada põllumajanduskriisi, ent ei suutnud suurejoonelisi lubadusi täita. Tema tegevuse taustal surid nälga ilmselt miljonid Nõukogude Liidu elanikud – sellele vaatamata pidasid nii Stalin kui ka Hruštšov meest au sees.

Nõukogude Liidu juhid nägid Lõssnekos õlekõrt 1930. aastate põllumajanduskriisi ajal. Ehkki tema katsed olid rohmakad ega pakkunud paljudele teooriatele tõestust, lubas Lõssenko saagikuse kiiret tõusu. Võrreldes teiste toonaste bioloogidega oli tema plaan suurem, kiirem ja odavam. Kommunistliku partei juhid tervitasid seda suurima heameelega – põldudelt oli vaja saada rohkem vilja, sest osad piirkonnad olid jäänud sundkollektiviseerimise järel nälga. Kui Lõssenko kinnitas, et on avastanud uue ja parema viisi põllusaaduste kasvatamiseks, ei hakanud keegi tema teooriat isegi kontrollima. 

Edasi lugemiseks: