Foto: Ilmar Saabas/Ekspress Meedia
Eesti
7. aprill 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas voodilina operetitähe kohtusse viis

Ühel ilusal päeval ronis Tallinna ratsareservi kordnik millegipärast pööningule, kus kuivas äsja mehest lahku läinud noore Estonia operetilauljatari pesu.

Laseme nüüd kõnelda 7. aprilli Rahvalehel 1927. aastast.

„Noor kordnik vaatas pitsivahtu, kummalisi paelu ja lõikeid, kui korraga jäid tema silmad peatuma ühe lihtsa voodilina peale. Kordnik tunnistas selle omaks ja nii sai alguse pikk kohtuprotsess, kus ta süüdistas lauljatari varguses,“ räägib ajaleht. Kordnik oli kroonuteenistusse minnes saanud kaks pleekimata puuvillasest riidest voodilina ja üks neist kadunud salapäraselt ära. Tunnistusena, et lina on kroonu jagatud, tõi ta kohtusse ka allesjäänud voodikatte.

Protsess jäi esiti pooleli. Kohus otsustas kutsuda eksperte, kes linu võrdleksid.

Järgmisel korral oli operetilauljatar kohtusse tunnistajatena kaasa võtnud pooltosinat Estonia näitlejatari. Kordnikul oli tunnistajaid vaid kaks, kes kinnitasid, et on lina tema juures näinud, aga kas see just selline oli, nagu näitlejataril, ei oskavat nemad mitte öelda.

Asjatundjad katsusid linu näpuga, mõõtsid üht ja teistpidi, vaatasid vastu valgust, ja kuulutasid lõpuks, et üht oli teisest rohkem kasutatud ning mõlemad on tehtud erinevast riidest.

Kohtunik mõistis operetilauljatari õigeks ja ta sai oma lina tagasi. Pole teada, kas kordnik veel pööningule ronis pitsivahtu imetlema.