Korsten aastal 2018.Foto: Erki Pärnaku
Eesti
3. aprill 2021, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas maailma lõpp pesitses vabrikukorstnas

„Narva-Jõesuu usuõed ja -vennad ootavad maailma lõppu ja 1000-aastase rahuriigi sündi. Maailma lõpp ja rahuriigi sünd tulevat laevasadama lähedal asetseva end vineerivabriku pika korstna kaudu!“ kirjutab Päewaleht 4. aprillil 1933.

„Lagunenud vabrikuhoonete vahel olevat nähtud ingleid ja kostvat isegi laulu ning muusikat läbi tahmast tuhmunud korstna. Paaril õhtul kella 6–8 vahel kogunes korstna ümber üsna rohkesti eidekesi, kes põlvili laskunult palvetasid ja ootasid ilmutust. Ühel õhtul kostis korstnast tasa-tasa koraal „Ligemal jumal sul“. Keegi eideke teadis kinnitada, et korstna alune olevat õõnes ja seal haigutavat väävlimeri, kuhu visatakse patused inimesed. Korstna-kultus kestis mõned päevad. kuni vabriku hooldaja pidas paremaks sulgeda pääsu vabriku hoovile,“ ütleb Päewaleht, lisades, et ametvõimud lahendasid korstna saladuse üpris lihtsalt.

„Algul arvati, et keegi naljahammas on viinud korstnasse valjuhääldi ja selle ühendanud raadioaparaadiga. Siis leiti, et paarsada meetrit eemal on ühel elanikul korteris raadio, mis töötab peaaegu igal õhtul. Ühel õhtul Tallinna saatejaam on andnud edasi vaimulikku muusikat, mis lähedaloleva raadioaparaadi kaudu kajastus korstna juures,“ teatab Päewaleht ametnike uurimise tulemustest.

Ajaleht möönab siiski, et usklikud ei võta seda lihtsat seletust tõena – see olevat patuste inimeste kiusujutt.