Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
30. märts 2021, 00:19

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Estonia tantsija Rootsi põgenes (1)

„Laupäeva hilisõhtul põgenes Malmös Estonia balletiartist. Ta astus sisse ühte politseijaoskonda ja palus poliitilist asüüli. Tantsija on 29aastane ja seni kinnitamata andmete kohaselt eestlane,“ kirjutas Stockholmi Eesti Päevaleht neljapäeval, 31. märtsil.

„Estonia teatri balletitrupp viibis Rootsis pikemal turneel, andes etendusi peaaegu üle kogu riigi. Trupi liikmeist olid peaaegu pooled venelased,“ nendib ajaleht, kirjutades üleolevalt, et balleti arvustused olid väga erinevad. Stockholmi suurlehed polevat kirjutanud trupi esinemistest üldse ja Malmös, kus tantsija asüüli palus, oldi peaaegu hävitavalt kriitilised.

„Trupi viimane etendus Rootsis leidis aset Nässjös. Enne eesriide avanemist avastati, et tantsija on kadunud. Ta oli rutanud rongile ja sõitnud Malmösse, kus palus asüüli,“ lõpetab Stockholmi Eesti Päevaleht. Nädala pärast tullakse pagulasloo juurde tagasi, selgitades, et tantsijal olevat olnud Malmö linnateatris tuttav, kes aitas tal põgeneda ning lisades: tantsija on küll venelane, kuid sündinud Eestis ja oskab hästi eesti keelt.

Põgeneja oli balletisolist Mihhail Bogatõrjov, Tallinnas sündinud ja 1972. aastal Moskvas balletikooli lõpetanud tantsija. Pärast Rootsi põgenemist oli ta tänu sealsele seljatagusele aastaid Malmö linnateatri balletisolist ja tegutses vanemas eas balleti-, karaktertantsu ja kultuuripedagoogina, kirjutab Eesti Entsüklopeedia.