Foto: Robin Roots
Eesti
25. märts 2021, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas koroonaviirus nõudis esimese inimelu (1)

Täna aasta tagasi kinnitas terviseamet, et Lääne-Tallinna keskhaiglas suri koroonaviiruse tõttu seal 20. märtsist saati ravil olnud 83aastane naine. Varem teati, et tal on kroonilised mured südame ja veresoonkonnaga.

Kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov hoiatas, et viiruse kätte võib Eestis surra veelgi inimesi ning äärmiselt oluline on hoiduda lähikontaktidest eakate ja kroonilisi haigusi põdevate inimestega. „Me kartsime seda, kuid vargsi ju ikka lootsime, et seda ei tule,“ ütles lahkunu lähedastele kaastunnet avaldanud president Kersti Kaljulaid. Noored algatasid liikumisi vanainimestele tarvilike kaupade kojutoimetamiseks.

Viirus oli tol ajal diagnoositud 404 inimesel, kellest haiglas oli 29. Intensiivravis oli neist seitse, kriitilises seisus kuus. Haigestunuist oli täielikult tervenenud vaid neli.

Eelmisel päeval oli eriolukorra valitsuskomisjon otsustanud, et avalikes kohtades tuleb teistega hoida vähemalt kahemeetrist vahet ja 27. märtsist suletakse kaubanduskeskused (välja arvatud seal olevad toidupoed, apteegid ja mõned erikauplused, pangakontorid, pakiautomaadid jms). Kaubakeskuste söögikohad võisid edaspidi vaid toitu kaasa müüa. Muud söögikohad ja baarid tuli sulgeda hiljemalt kell 22. Kinni pandi ka meelelahutus- ja lõbustuskohad, nagu seda on keegli-, bowling'u- ja piljardisaalid, vesipiibukohvikud ja täiskasvanute klubid.