Foto: Aldo Luud
Eesti
22. märts 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas tuntuimaks hundikütiks oli Linsi Hans (3)

Kõige suurem hundikütt olnud Riisipere valla Linsi Hans, pärastine Hans Linsman, kirjutab Rahvaleht 1928. aastal. Võsavillemitega oli vanasti muret kui palju, selgus kubermanguvalitsuse 1823. aasta ettekandest.

„Linsi Hans olla oma elu kestel 155 hunti ära surmanud, mille eest mõisnikud tema pildi oma landstoa seinale riputanud, kus tema vahvalt seisnud Eesti rahvariided seljas, kaherauaga püss õlal, jahikoer kõrval ja hundikari ees,“ teab ajaleht ja kinnitab, et landstoa pildivaramus olla see maal alleski.

Landstuba oli rüütelkonna maapäevahoone ehk siis (nüüd ümberehitatud) Toompea lossi nimeks.

Hundijahti pidanud Linsi Hans teinekord ka seapõrsa abil, keda metsast läbi sõites ree peal kiunutanud. Soed tulnud siis võsast välja ning neid oli kerge maha kõmmutada.

„Tema jahikoerte nimed olnud Eku ja Trilla. Hans olnud läbi ja läbi Eesti mees. Käinud tõesti alati rahvariietes, kahetoobilised kintspüksid jalas, hõbeprees rinnas ja kõrge kaapkübar peas,“ kirjeldab Rahvaleht. „Olnud ühtlasi kange kirjauurija, kes kõik tolleaegsed kirjad (raamatud) läbi luges. Ka pühakirja uurinud põhjalikult läbi. Püüdnud kõigest osa võtta, mis vähegi kasulik oli.“

Rahvalehe teada oli Hans käinud ka ümberkaudsetes linnades ja maades reisimas, et teiste rahvaste eluolu näha. Kord otsustanud ta Jeruusalemma minna, aga tulnud tee pealt tagasi, kui vanker ära lagunes.