Foto: Aivar Pärtel NIPA
Eesti
20. märts 2021, 00:19

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas liberaaldemokraat Eestist välja saadeti (6)

Kurikuulsa Vene poliitiku Vladimir Žirinovski liberaaldemokraatliku partei siinseks esindajaks olnud Pjotr Rožok tegi agaralt kihutustööd meie riigi vastu, organiseeris siin Vene kodanike liitu ja oli üleüldse võimudel pinnuks silmas, kuni nendel närv lõpuks üle viskas.

Tema väljasaatmisest räägib Post laupäeval, 25. märtsil 1995 nagu kriminaaljuttu.

„Kell oli reede hommikul täpselt 7.23, kui oma töökohta Tallinnas Kopli uude kalasadamasse Paljassaarel saabus päevinäinud auto, mida juhtis Pjotr Rožok. Tema kõrval peatus must Opel, millest astus välja kolm meest. Üks oli tsiviilriietuses, üks laigulises maskeerimisülikonnas ning üks pooleldi vormis – st tal olid jalas politseiniku püksid. Rožok paluti viisakalt paremasse autosse ümber istuda, mida ta pärast tungivat keelitamist ka tegi... Politseieskort toimetas Rožoki eile õhtul kell 18.03 Balti jaamas Moskva rongile, mis väljus kell 18.28. Rongile mineku ajal jõudis Rožok karjuda vaid ühe lause: „Ma olen oma kohused vene rahva ees täitnud!““

Venemaa suursaatkonna protestile vastasid Eesti võimud, et väljasaatmine oli seaduspärane ja kui Rožok kavatseb otsuse kohtus protestida, siis võib ta seda teha Venemaalt.

Rožok oligi mõne aja pärast Eestis tagasi ja saadeti eelmise sajandi lõpus korraks trellide taha, süüdistatuna väljapressimiseks allilmategelaste palkamises, kuid pääses lõpuks taas puhtalt.