Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
16. märts 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas esimene ports Vene kulda siia jõudis (1)

Tallinna Teataja 16. märtsil 1920: „Eila, esmaspäeval, jõudis sellest kullast, mis Venemaa rahulepingu järele Eestile peab andma, esimene saadetis Eestisse. 

Kuld anti meie esitajatele Jamburis üle, sest kaugemale ei saadud kulda Vene vagunites sellepärast raudteel tuua, et Jamburi sild alles parandamata. Siinpool piiri laaditi kuld, mis Jamburist edasi hobustel toodi, Komarovka küla lähedal Eesti vabariigi vagunitesse ja toodi Narva ja sealt edasi Tallinna.

Eila õhtul kella 6 ajal sõitis erarong kullaga Narvast välja ja jõudis täna hommikul kell 7.55 Tallinna. Raudteejaamas laaditi kuld vagunist välja kolme veoauto peale ja saadeti kuulipildujate roodu kaitse all, kes autodel ees ja taga käis, raudteejaamast ära.

Kulla hulk, mis esimeses saadetises, on umbes 500 puuda (üle 8000 kilo) 8 miljoni rubla väärtuses.

Nagu teada, annab Venemaa meile rahulepingu põhjal üleüldse 15 miljoni rubla eest kulda. Sellest pidi esimese poole ühe kuu jooksul pärast (lepingu) ratifitseerimist ära andma... Kuld jõudis siia kastides, mis võretatud vangivagunis veeti, ja on kõik 5-rublastes Vene kuldrahades. Kastid jäid piiril avamata, sest sisu eest vastutab (Vene) saatkond, kelle käest kuld alles siin lõpulikult vastu võetakse.“ 

Eesti Panga majandusvigade tõttu oli Vene kullast 1924. aastaks järel vaid murdosa ning marga kurss hakkas kiiresti langema.