RipsmetuššFoto: Ohtuleht
Eesti
5. märts 2021, 06:06

Kas mäletate? Aeg, mil Poola ripsmetušš pidi kestma terve sajandi (1)

Ajad muutuvad ja inimesed kohanevad – nii kipub meelest minema, milline oli igapäevaelu aastakümneid tagasi. Et esile manada mõni vahva mälestus, toome teieni mõned ammu unustusse vajunud asjad.

Pärnu prees

Selle õiemotiiviga hõbedase preesi valmistas 19. sajandil meister Magnus Wilhelm Brackmann. Viljandi kullassepa peres sündinud ja Pärnus aastatel 1808–1862 tegutsenud kullassepp tegi oma preesidega kodulinna kuulsaks. Praeguseks on teada 87 tema  valmistatud hõbepreesi.

Foto: Eesti Ajaloomuuseum SA

Katariinadega rahakee

Komme käibelt läinud münte kaelas kanda on eestlaste ja ka teiste rahvaste seas vana ja levinud. Pildil on hõbedast kaelakee, mille ehteosa moodustavad kolm Vene keisrinna Katariina II aegset hõbemünti. Neile on meister hõbedased kannad külge jootnud. Kahjuks on vermimisaasta maha kulunud, näha on vaid aastaarvu esimesed numbrid 17...

Foto: Eesti Ajaloomuuseum SA

Sajandite tagune kihlasõrmus

Pildil on hilisem variant kätega harisõrmusest, mis oli vanarahva kihlasõrmus. On ka teateid seesuguse laulatussõrmuste kohta. Keskajal kaunistati taolisi hõbesõrmuseid käemotiiviga, sealt ka see nimi. Hiljem, alates 17. sajandist, muutus valmistamistehnika ja dekoori tulid muud palju abstraktsemad kujundid.

Foto: Eesti Ajaloomuuseum SA

KAS MÄLETATE?
Ripsmetušš terveks sajandiks

Kas mäletate veel aegu, kui kõik elementaarne oli raskesti kättesaadav, sest see asus enamasti leti all. Kas olete mõelnud, mis tänasel päeval leti all on?

Ripsmetušš Foto: Ohtuleht

Need õnnelikud, kes juhtusid olema õigel ajal õiges kohas või kelle jaoks letialused avanesid kui iidsed küllusesarved, võisid olla Poola kosmeetika üle väga rõõmsad. Praegu pole Poola kaup just hinnas, aga aastakümneid tagasi oli Pollena Miraculum tõeline ime, nagu nimigi ütleb. Defitsiitse ripsmetušiga käidi hoolikalt ümber ja kui ka põhi juba paistis, siis osav inimene suutis põhjakraapest nii mitmegi päeva jagu silmavärvi saada. Ka kiri pakendil ütleb, et see oli tušš sajandiks: “тушь для век”.