Foto: Imago/Scanpix
Eesti
27. veebruar 2021, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas koroonaviirus Eestisse jõudis (5)

Oli kolmapäev, 27. veebruar läinud aastal, kui noorepoolne tumeda peaga mees ootas Tallinna bussijaama juures närviliselt tammudes kiirabi, mille ta oli endale vastu tellinud.

Meedikutel läks enda sättimisega tavapärasest pisut rohkem aega, sest selga tuli ajada kaitseülikond. Siis kiirustati mehega haiglasse. Seal leiti: tal ongi krooniviirus. 

Esimene koroonaviirusega nakatunu tuli Eestisse Iraanist Türgi ja Läti kaudu. Riias oli 34aastane tööreisil olnud Eesti elanikust iraanlane istunud Lux Expressi bussi, kus oli koos juhiga 22 inimest. Sõidu ajal tundis iraanlane end kehvasti ja kuna ta teadis, et Iraanis oli tema sugulasi juba haigestunud, siis pani endale ise diagnoosi ja kutsus kiirabi. Õnneks ta ei läinud linna peale kooserdama.

Noor inimene paranes kiiresti. Juba 14. märtsil teatati tema tervenemisest.

Kuid vahepeal olid asjad viiruserindel päris hulluks läinud. Esimene löök tuli siis, kui koolivaheaja kannul naasid Itaalia/Austria suusaretkedel olnud kümned mäesuusahuvilised. 29. veebruaril toodi Bergamost lennukiga rohkelt viirust kaasa ja mõni nakatunu kandis seda veel ka tööl laiali. Suurem pauk oli, kui 4. ja 5. märtsil ühe terviseameti töötaja lahkel loal peeti Kuressaares võrkpallivõistlusi itaallastega. Viimaste seas oli haigeid ja nad suutsid tekitada Eesti läinud aasta ühe suurima nakkuskolde – pealtvaatajaid oli ju 1400 kanti.