Tiit VähiFoto: ÕL arhiiv / Aivar Kullamaa
Eesti
25. veebruar 2021, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas korteriskandaal Tiit Vähi ametist pühkis (3)

Oli  25. veebruar 1997, kui kaht järjestikust valitsuskoalitsiooni kokku 702 päeva juhtinud koonderakondlasest peaminister Tiit Vähi läks lahkumisavaldus näpus president Lennart Meri juurde Kadriorgu ja pani ameti maha. 

Tallinna kesklinna paarikümne parema korteri erastamise ümber oli tõusnud suur skandaal, kui selgus, et võileivahinna eest olid elamispinda saanud näiteks tulevane president Toomas Hendrik Ilves ja mõni teinegi prominent, aga ka Vähi toona 21aastane tütar, kelle isa oli siis parajasti Tallinna volikogu eesotsas. 

Vähi võitis küll ühe enamhäälega parlamendis umbusaldusavalduse, kuid ajakirjanduse surve kasvas ja muid võimalusi peale ametist lahkumise ei olnud. Kusjuures, toona ei teinud uurimistööd press. Vähi konkurendid tassisid ise materjali toimetustesse. Koos Vähiga kaotas skandaalis ameti ka tema parteikaaslane, kurikuulus kesklinnajuht Jüri Ott.

Ameti kaotamine Vähile häda ei toonud. Toomas Kümmel kirjutas ajalehes KesKus, et pärast riigitöölt lahkumist olid tal korter Tallinnas, suvila Kaberneemes, maja Valgamaal, sõiduvahendiks kümne aasta vanune Žiguli 2103 ning kaelas 950 000 krooni võlgu. Varsti oli Vähi aga Silmeti juht ja Sillamäe sadama ehitaja. Vene autogi vahetus luksusmudeli vastu.

Koonderakonnal nii hästi ei läinud. 1999. aastal hajus partei unustusse ja Vähist sai reformierakondlane.