Foto: Teet Malsroos
Eesti
23. veebruar 2021, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas 60 aasta eest viidi rahvuslipp teletorni (5)

Valvemeeskond oli napsine ega märganud, kuidas 23. veebruari õhtul 1961 tõusis 144meetrise Kohtla-Järve teletorni otsa noor orkestrant Paul Kippar, kes oli klubis esinemise vaheajal välja lipanud ja nüüd tugevat tuult trotsides mastile ronis. Kaasas sinimustvalge lipp.

Paul Kippar (hilisema nimega Paul Tagel) on meenutanud, et mastil talitamiseks kulus tal vaid pool tundi. Lipu olid talle õmmelnud kohalikud neiud.

Järgmine päev oli udune ja enne 25. veebruari hommikupoolikut, kui tuul sudu eemale lükkas, ei pannud miilits sinimustvalget tähelegi. Siis oli mahavõtmisega kiire ja julgeolekumehed hakkasid taga ajama, kes lipu üles riputas. Paul saadi kätte ja vahistati aasta pärast. Süüdistus oli agitatsioon ja propaganda nõukogude korra vastu. Noomehele mõisteti kolmeaastane vangistus ning ta saadeti seda kandma ühte Mordva laagrisse. 

Suurima skandaali tegi aga 1977. aastal 24. veebruaril Tartus Vanemuise teatrihoone lavatornil seisnud sinimustvalge. Hommikul oli tuuletu ja selge ilm ning lipp jäi tööle kiirustajatele selgelt silma. 

Julgeolek kahtlustas, et lipu viis piki seina küljes olnud redelit Vanemuise lavatorni tollal kurttummade ühingu töökojas ametis olnud mees, kes 1961. aastal oli heisanud sinimustvalge Viljandi Pauluse kiriku torni. Mees eitas seda toona ja mõni aasta tagasi Õhtulehega kõneldes ei võtnud samuti tegu omaks.