Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
20. veebruar 2021, 00:16

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas vanatüdrukud vallavalitsusega võitlesid (1)

Läänemaa Kolovere-Kalju vallavolikogu otsustas omavalitsuse kehval järjel rahakotti täiendada, kehtestades 1937. aasta veebruaris üle 30aastastele vallalistele kõrgema maksu. Kohe võeti mitmes vallas eeskuju, et samasugust maksu kehtestada.

Kolovere-Kalju Laukna külas sellise maksustamisega ei lepitud. Kuus sealset vanapiigat tõstsid valju protesti, kirjutades maavalitsusele, et nad ei lepi maksuga, mis seab neid külarahva silmis häbiposti. „Vanapiigadele pannakse maks peale, nagu oleks me ise süüdi, et peame meheta elama,“ kirjutasid ägedad naised ja ähvardasid ülekohtust teatada ka riigihoidjale.

Kära läks ajakirjanduse abiga suureks ja maavalitsus käskiski volikogul oma otsust muuta, mida see pärast väiksemat vastupurelemist tegigi. Vanatüdrukutele oli lärmist kasu: neile sadas abieluettepanekuid kogu riigist.

Mõte vallaliste maksustamisest hakkas aga riigiisadele meeldima. Järgmise aasta septembris räägiti, et Soome kogemustele tuginedes tuleks meilgi linnades elavatele iseseisva teenistusega vallalistele maks peale panna. 

„Eriti on vallaliste maksustamist pooldanud naisringkonnad. Kuigi maksu alla kuuluksid ka naised, loodetakse siiski, et maks kujuneb peamiseks relvaks abielu põlgavate meeste vastu,“ kirjutab Uudisleht, mööndes küll, et põhjanaabrite kogemus näitab just naisi maksu all kannatavat. Maksjatest on mehi vaid 28,9 protsenti.