KUMMALISE KUJUGA: Naftapuurauk Hiiumaal Vaemlas.Foto: Filmiarhiiv
Eesti
13. veebruar 2021, 08:21

Piiritusekuningas ei saanud naftast suud mustaks: Haanjas jäigi maaõli leidmata (1)

Endine piiritusekuningas Arnold Eerik on lasknud mustkunstimeestel nõiavitsaga Võrumaa läbi uurida, märkinud tulemused kaardile  ja võtnud nüüd valitsuselt nafta otsimiseks uurimisloa 9875 hektaril Rõuge, Vastseliina ja Põlva vahel, kirjutasid ajalehed 1934. aasta sügisel. Ja rahvasuu tuletas meelde, et juba vanasti rääkinud inimesed lugu Munamäe sünnist: mägi suitsenud ja ajanud auravat vedelikku nõlvadelt alla. Kas aurav vedelik polnud mitte nafta, küsib Päewalehtki. „Iga asi on  riisiko, mis ei võiks siis mina riskeerida!“ teatab Eerik.

Ta olevat varemgi riskeerinud, kui oli 1923. aastal nafta ja maagaasi jahil. Pranglilt olevatki ta leidnud heeliumit sisaldavat metaangaasi, kuid selle kasutamiseni ei jõudnud. Vahepeal tulnud ette tasuvamad ärid – ehk teisisõnu salapiiritusevedu.
Eerik lisas,  et jutt nõiavitsast Võrumaal on lapselik sonimine. Temal olevat varasemast Tartu professori uurimisest saadud kindlad andmed, et Haanja kandis on 1000 meetri sügavuses naftat. Lubas Saksamaalt eriteadlasi tuua, kes seismograafilise meetodiga täpse puurimiskoha leiavad.

Edasi lugemiseks: