(Illustreeriv foto.)Foto: Vida Press
Eesti
2. veebruar 2021, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas miljonär Benno Hansenit alt tõmbas (1)

Omaaegne rahvalemmik, Estonia legendaarne bass Benno Hansen oli 1928. aasta suvel väiksema seltskonnaga puhkusereisil Saksamaal. Kui nad olid parajasti ühest Berliini lähedal olnud suvituskohast trammi peale minemas, et linna sõita, kihutas ühe miljonäri luksusauto Hansenist üle. Lohistas teda veel arvata 80 meetrit piki teed enda järel.

Poolhingetuna viidi laulja haiglasse. Miljonär käis teda vaatamas ja palus oma saamatu autojuhi pärast vabandust. Lubas kõik raviarved maksta ja valurahagi anda.

Siis ei näidanud ta enam nägugi. Haiglaarve, 8000 riigimarka, Eesti rahas 800 000 senti, tasus üks heategev selts. Laulja palkas advokaadi, andis asja kohtusse ja seal mõisteti talle raha välja.

Rahvaleht kirjutas 2. veebruaril 1929, et miljonär leidis uue krutski ja viis kohtusse dokumendi, et just sel päeval ta enam autoomanik ei olnud, sest müüs masina oma autojuhile maha. Tema olnud vaid õnnetu sõitja, kes loomulikult autoomaniku eest vastutama ei pea.

Kohus muutiski oma otsust. Benno Hanseni advokaat otsustas selle edasi kaevata ja nõudis lauljalt järjest raha.

2. veebruaril kirjutabki Rahvaleht, et laulja lõi käega: „20 000 senti olen ma advokaadile juba maksnud, enam juurde ei anna... Aga ma ei salli kapitaliste, nad on vastikud mulle ja minu hingele. Ma kuulutan neile sõja!“ ütles ta reporterile. Nii jäigi tal, kergeusklikul, miljonärilt raha saamata.