Foto: Vida Press
Eesti
30. jaanuar 2021, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eesti maadleja alistas koletu türklase (3)

Londonis sai näha enneolematut liiklusseisakut, kui 20 000 inimest trügis Piccadillyl 30. jaanuaril 1904 Olympia saali juurde. Vaid pooled neist pääsesid vaatama Eestist pärit Georg Hackenschmidti, keda tunti Vene lõvina, maadlemist pika jõulise Ahmed Madraliga. Viimast kutsuti koletuks türklaseks.

Võitmatuks peetud Madrali oli tema vastaseks pannud mänedžer Antonio Perri, kes oli maadlejana paari aasta eest Eesti mehele alla jäänud.

Saali pääsenud rahvas olid küllap pettunud, et pärast Hackenschmidti esimest õnnestunud heidet matile langenud Madrali vigastas õlga ja loobus edasisest võitlusest. Kokku oli matš kestnud 44 sekundi ringis. Vastase vigastuse tõttu saadud võit ei olnud küll eriti magus, kuid viis Hackenschmidti nime maadlusmaailma tuntumate hulka ning temast sai hiljem esimene maadluse maailmameister. Ta kaitses seda tiitlit mitu korda. Kui Madrali paranes, läksid vastased uuesti matile ja Hackenschmidt võitis taas mängeldes. 

Tartus uue kalendri järgi 1. augustil 1877 sündinud  Georg Karl Julius Hackenschmidt oli tegelikult riigisakslane, kuid armastas end alati eestlasena esitleda. Ta elas suurema osa ajast Londonis – kui ei tuuritanud parajasti Ühendriikides.

Hackenschmidt loobus maadlemisest 1911. aastal ning temast sai filosoof ja kirjamees, kes avaldas muu hulgas raamatuid treeninguvõtetest ja kehakultuurist üldisemalt.