Foto: Vida Press
Eesti
22. jaanuar 2021, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas petis lubas Eestile sõjalaevu osta

Viljandi poiss seikles Euroopas Prantsusmaal naisi võrgutades ja Belgias end Eesti sõjaministeeriumi volinikuna tutvustades.

„Suurekaliibriline seikleja ja naiste lemmik,“ kirjutab Uudiselehe ajakirjanik 1933. aastal pärast seda, kui mehega rongis kokku oli saanud. „Mu vastas istus ja luges üks härra. Aastatelt üsna noor, kuid soliidse ja usaldustäratava välimusega. Mees pöördus minu poole ja sõnas, ta olevat Belgias võõras. Rääkis laitmatus saksa keeles. Lõpuks ütles, et ta on eestlane...Lahkusime jaamas, kuid huvi pärast kuulasin siiski järele, kes kaasmaalane oli. Linna nooblimas hotellis oli ta end sisse kirjutanud kui Edouard Cantharides, Eesti sõjaministeeriumi volinik.“ Ütles, et tuli kaitseväele sõjalaevu muretsema. 

Mehed käisid koos pummeldamas. Lõbusa öö eest maksis Cantharides, kuid siis kuulis ajakirjanik, et „volinik“ oli hotellist pagenud arvet maksmata. Kui  Eesti konsul tema vastu huvi tundma hakkas, kadus „volinik“ lõplikult. Sõjalaevad jäid aga ostmata ja sõjaministeeriumis ei teadnud keegi temast midagi.

Selgus, et kelm oli Euroopasse minnes Prantsusmaal stepptantsijana alustanud, seejärel end mitmel pool üliõpilasena esitlenud, Pariisis eesti kunstnike ringkondades liikunud, rikka naise kosinud ja maha jätnud.

Kuni Belgiasse saabus „sõjalaevu ostma“ ja tuttavate rahakotte tuulutama. Tagasi teda ei oodata, nendib Uudisleht.