NAISTE LEMMIK: Rummu Jüri (Jüri Rummo) soldatiks maskeerunult  rahvariietes neidude keskel. Foto: Eesti ajaloomuuseum / muis.ee
Eesti
23. jaanuar 2021, 08:22

Rummu Jüri: rikastelt ma võtsin ja vaestele ma andsin!

„Oma inspekteerimissõidul külastasin Aleksandrovskoje vanglat, kus kunagi olid kandnud oma karistust dekabristid ja hiljem Poola vabadusvõitlejad... Õppisin vanglas tundma Jüri Rummu. „Olin seal (Eestis) kuulus mees ja minust räägitakse ka praegu veel. Röövisin paljudelt raha. Kaua peeti minule jahti, kuni kätte saadi. Rikastelt ma võtsin, aga vaestele ma andsin... Võisin minna, kuhu tahtsin ja kui ma ainult ütlesin, kes olen, toodi mulle kohe paremad söögid ja joogid lauale, naised rippusid mu kaelas,“ jutustas Jüri,““ kirjutab oma mälestustes toonane Siberi sunnitöölaagrite ülevaataja krahv Alfred Keyserling.

Võimalik, et Rummu Jüri (Jüri Rummo või Rummu kirikukirjade järgi) pisut liialdas, aga üllataval moel olid temast räägitud lood ja jutud tõesti levinud üle Eesti- ja Liivimaa ning kaugemalgi juba siis, kui ta mitte just põlvepikkuse poisikesena, aga ikkagi nädal pärast sünnipäeva, alles 23aastasena, ülemmaakohtu otsusega 15 aastaks koos kõigi kodanikuõiguste kaotamisega Siberisse kaevandustesse saadeti. Maakohtus mõistetud karistus, kuus aastat sunnitöölaagrit, muudeti tublisti karmimaks, sest Sausti mõisa röövides olnud Rummu Jüri karjunud, et kavatseb kõik mõisad koos härradega maha põletada. Jüri kaaslased ja abimehed Mats Salm ja Ado An(t)rep läksid samuti Siberi-teele. Neile mõõdeti karistuseks kümme aastat sunnitöölaagrit. Kõik kolm olid Kehtna valla mehed.

Edasi lugemiseks: