Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
19. jaanuar 2021, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas lahvatas marutuli internaatkoolis

1999. aasta 19. jaanuaril oli kella poole viie ajal õhtul Haapsalu sanatoorses internaatkoolis tunda suitsulõhna ja teise korruse füüsikaklassi ust avanuile lõid leegid vastu.

„Tuli levis kujutlematult kiiresti. Viie minutiga oli kogu koolimaja paksu tossu täis,“ rääkisid pedagoogid järgmisel päeval ajakirjanikele. „Suutsime selle ajaga kõik koolis näidendiproovis olnud 40 last majast välja viia. Teisel korrusel oli vaid üks laps. Õnneks oli taibanud ise ära tulla, sest suitsu sees teda otsida olnuks meil väga raske.“

Kustutama sõitsid kõik ümbruskonna tuletõrjujad. Siiski kulus leekide mahasurumiseks kaks tundi. Tuli hävitas põhjalikult mitu klassiruumi ja õpetajate toa. Oli selge, et tsaariaegset maja pole enam mõtet endisel kujul taastada. Uut ehitades arvestati juba liikumispuudega lastega ja sinna tehti ka lift, millele paikasättimisele oldi küll varem mõeldud, aga see lükati rahapuudusel ikka ja jälle edasi.

Vaid mõni nädal hiljem vapustas Haapsalu elanikke taas teade, et ühes koolimajadest on puhkenud tulekahju. Nimelt nägi laupäeval kella nelja paiku õhtul kunstikoolist mööda kõndinud õpetaja, et selle välisuks oli millegipärast lahti ja majast tuleb suitsu. Ta jooksis sisse ja nägi, et teise korruse ruumid on tossu täis. Hiljem selgus, et ilmselt oli kellegi kuri käsi kooli süüdanud, sest tuli oli saanud alguse teisel korrusel olnud koristajakapis põlema lahvatanud vanade ajalehtede pakist.