Foto: AP/Scanpix
Eesti
5. jaanuar 2021, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Charlie Chaplin tallinlasi ninapidi vedas

Oli 1931. aasta sügis, kui Postimees kirjutas: Charlie Chaplin tuleb Eestisse. Põhjuseks olevat, et Balti riikides ei vaadata tema filme kuigi agaralt, mis teda imestama panevat ja rahu ei anna. Tema tahtvat oma silmaga näha, millest see on tingitud. Tuleb ise siia enne, kui sõidab edasi Venemaale.

5. jaanuaril 1932 aga paiskas Rahvaleht oma veergudele uudispommi: „Charlie Chaplin kadunud. Teda nähtud võluva naise seltsis Pariisis, kus ta päris lõbusasti veetis aega. Võluv neiu hakanud talle meeldima ja Charlie kadunud koos veetleva kaaslannaga. Kord nähti teda Nizzas, kuid sealt põgenes ta jälle tuttavate ja filmimeeste eest. Kõige rohkem mures on tema pärast Tallinna kino Rekord juhatus, sest kokkuleppe kohaselt peaks ta varsti olema siin ja end näitama tallinlastele ühes oma filmiga „Suurlinna tuled“. Neil päevil käis mainitud kino valitseja välismaal filmikontoriga seda asja selgitamas, kuid sääl filmikontorid ei tea isegi Chaplini asukohta ja otsivad teda taga.“  

Chaplinil jäigi Eestis käimata. Nädalaleht Esmaspäev kirjutab 9. jaanuaril 1933 nördinult: „Mingil ettetulnud põhjusel ei saanudki Chaplin Tallinna sõita“ ja loetleb hulga teisigi tolleaegseid kuulsusi, kes tulemata jäänud.

Lilian Harvey ja Willy Fritsch ei tulnud mõistetavail põhjustel. Nad seadsid tingimuseks 6000 krooni kolme õhtu eest Gloria-Palace'is, mida siin maksta ei suudetud.