Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
29. detsember 2020, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kirikus jõululaupäeval kiskuma mindi

„Õpetaja professor Eduard Tennmanni lood on võtnud päris kriminaalse iseloomu,“ kirjutasid taas üle pika vahe ilmunud ajalehed 29. detsembril 1931. „Jõululaupäeval löödi Maarja-Magdaleena kirikus maha päris korrapärane lahing, kusjuures Tennmanni vastased kiskusid oma seaduslikul õpetajal talaari lõhki. Rüselemise ajal jagunesid kirikulised kahte leeri. Tennmanni poole hoidis suurem osa naisi, tema vastaste leeri kiriku nõukogu juhtivad tegelased. Alles politsei abil suudeti kirikus aset leidnud rüselemine likvideerida. Õpetaja Tennmanni poolt kavatsetud jutlus jäi muidugi pidamata.“ 

Jaanuaris tunnistas konsistoorium kiriku rüvetatuks ja käskis selle uuesti sisse õnnistada. Päevakorda võeti Tennmanni vaimulikuseisusest väljaheitmine.

Pikk tüli konsistooriumi ja õpetaja vahel käis paaril korral riigikohtuski ära. Pastorit süüdistati mitmes patus - maksvate seaduste rikkumises, hooletus ametikohustuste täitmises, konsistooriumi, koguduse nõukogu ja liikmete au haavamises sõna ja teoga jms. 

Lõpuks sunniti ta ikkagi ametit maha panema. Kummalisel kombel ei kahjustanud Maarja-Magdaleena skandaal sugugi raamatuid nagu „Maailma usundid“, „Ekstaas ja müstika“ ning „Hinge surematus“ kirjutanud teoloogi ja filosoofi Tennmanni karjääri ülikoolis, kus ta oli võrdleva ja süstemaatilise usuteaduse professor kuni oma surmani 1936. aasta veebruaris.