Kaader mängufilmist „Mineviku varjud“. Nii nägi välja lahinguväli pärast verist taplust ristirüütlite ja eestlaste vahel. Tapluseks olevat läinud ka tegelikult. Võtteplatsile filmimeeste tegemisi uudistama tulnud talumehed kukkusid õpetama, kuidas peab võitlema, mille peale statistid vihastasid ning talumeeste ja statistide vahel puhkes kaklus.Foto: Eesti filmiarhiiv
Eesti
11. detsember 2020, 21:55

1924. aasta 12. detsembril esilinastus Eesti esimene täispikk mängufilm 

Kostüümidraama „Mineviku varjud“ võtetel puhkes taplus statistide ja uudistajate vahel

Eesti esimene täispikk mängufilm „Mineviku varjud“ oli neile aegadele iseloomulik ajalooline kostüümidraama Eesti moodi, kus rasket sametit ja brokaati asendasid maarahva rõivad ning õukonnaintriigide ja pistoda asemel olid paganate võitluses ristirüütlite vastu kilp ja mõõk. Filmitegijate entusiasm oli nii suur, et ettevalmistustega alustati enne, kui rahaallikad voolama saadi.

Film, mida näidati Eesti National Filmi tootena Tallinna kinos Rekord 12.–23. detsembrini 1924, ei ole kahjuks säilinud. „Mineviku varjude“ sisust annavad aimu enne ekraanile tulekut ilmunud sisukirjeldus ning eravalduses säilinud filmilinditükikestelt tehtud fotod. Samuti on jõutud kirja panna filmi tegemises osalenud inimeste mälestusi. 

Edasi lugemiseks: