Foto: JOOSEP MARTINSON
Eesti
9. detsember 2020, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas sajad inimesed maanteel lumelõksu jäid (1)

„Järgmisel hommikul usaldasime korraks autost nina välja pista. Uskumatu pilt – lund oli juba nii palju, et autod ei paistnud tee pealt ja kraavist enam välja,“ kirjeldab üks hädasolijaist Tallinna–Narva maanteel Padaorus avanenud vaatepilti. Nimelt jäi seal 9. detsembri õhtul 2010. aastal Monikaks kutsutud tormi tõttu lumevangi arvata kuni 600 inimest. Noorim neist vaid mõnekuune.

Päästeteenistus sai esimesed teated sellest, et autod istuvad lumes kinni kella kaheksa paiku õhtul. Puhastusmasinad saadeti küll välja, aga need jäid samuti hange toppama. Tegelikult poleks nad niikuinii saanud suurt midagi teha: maantee oli ristirästi autosid täis ning osa neist vedeles kraaviski.

Järgmisel varahommikul paluti kaitseväelt rasketehnika appi ja inimesi hakati viima autodest Viru-Nigula  spordihoonesse varju. Neile jagati seal sooja sööki ja jooki. Paljud ei raatsinud siiski oma auto juurest ära minna – kütust jätkus, et neid ajuti soojas hoida.

Pärastlõunal lõppes aga lumesadu ja 10. detsembri õhtul kella kaheksa ajal oli suurem osa lumevangi jäänud sõidukitest liikuma pääsenud. 

Mitmel pool Eestis oli tol ööl tugeva tuulega maha tulnud üle 30 sentimeetri värsket lund. Autosid jäi lumevangi ka Harjumaal Raasiku ja Kostivere vahel. Nemad ootasid abi veel 11. detsembrilgi. 

„Padaorus oli hirm. Aga ilm oli välgu ja sellise lume tõttu uskumatu,“ tunnistas sotsiaaltöötaja Kairi hiljem Õhtulehele.