Margus HansonFoto: TEET MALSROOS
Eesti
25. november 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kaitseministri riigisaladused pihta pandi

Ühes Tartu eramus magas ööl vastu pühapäeva pere rahulikult ülakorrusel, kui all toimetasid vargad. Oli 31. oktoober 2004. aastal, kui majaelanikud hommikul ärgates avastasid, et kadunud on pangakaardid jms.

Alles 3. novembril sai teatavaks, et tegu oli toonase kaitseministri Margus Hansoni eramuga ja varastele sattus seal näppu ka tema portfell riigisaladust sisaldavate dokumentidega. Kaitsepolitsei kuulutas 25. novembril Hansoni kuriteos kahtlustatavaks. Ministriameti oli ta kolm päeva varem maha pannud.

Majja tunginud kurjategijad jäid tabamatuks. Hulk aastaid hiljem näitas Hanson Eesti Ekspressiga kõneldes näpuga Herman Simmi peale, kes olevat peale ministri olnud ainus inimene, kes teadis, mis dokumendid tema portfellis olid. 

„Simmil kui riigisaladust sisaldavate dokumentide liikumise korraldajal oli mõistagi info ka selle kohta, kus mingi dokument ministeeriumis asus. Tal oli juurdepääse kõikidele seifidele ja tal oli võimalus omada ülevaadet, millised dokumendid on näiteks ministri kabinetis töölaual, millised seifis ja millised dokumendid ministril kaasas,“ rääkis Hanson Eesti Ekspressile. Ta selgitas, et oli 30. oktoobril 2004 sõitnud juhiga ametiautol Läänemaa Martna kalmistule matustele. Simm pidi teadma, et tal on saladustega portfell kaasas. Hanson aga halba ei kahtlustanud ja viis need dokumendid nädalavahetuseks koju.