Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
19. november 2020, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas väliseestlased koolilapsi kahtlustasid

Inglise linna Whitby nädalalehes kirjutati 1971. aasta sügisel, kuidas Eduard Vilde nime kandev Eesti merelaevanduse kaubalaev nende sadamas peatus ning meremehed käisid muu hulgas nende keskkoolis külas ja kutsusid õpilasi laevale, kus neile näidati ka nõukogude filme. 

Sellele käigule järgnes sõbrutsemine tolle kooli ja Tallinna 26. keskkooli (praegu humanitaargümnaasium) õpilaste vahel. Whitby nädalalehe kirjutise avastas Stockholmi Eesti Päevaleht, mis avaldas 20. novembril 1971 alarmeeriva artikli. 

„Teada on, et 35 Whitby kooliõpilast alustas Eestist tulnud meremeeste vahesobitusel tähtsusetuna näivat noorte kirjavahetust kas Tallinna keskkooliga või KGB-ga Tallinnas. Või koguni mõlemaga? Briti Varane Hoiatus-Alarmjaam rakettidega teostatava õhurünnaku hoiatuseks asub kõrvalises, väheasustatud ja -teestatud Fylingdale'i rabas... See jaam on keskseks lüliks piki idarannikut asetsevas tundeliste ja viimistletud radarite ja elektrooniliste mõõteseadmete ahelikus. Kaitsesüsteemi koodnimeks on Linesman ja see on võimeline kuulma vaenlase kaugrakettide väljalaset 8600 kilomeetri taha. Fylingdale'i rannikuvetes on korduvalt luusinud tundmatud allveelaevad ja venelaste ning idabloki radarite ja elektrooniliste seadmetega varustatud mitmesugused „traallaevad“. Selle piirkonna ainsaks lähemaks keskuseks ja liiklusühenduseks ongi sadamalinn Whitby.“