Referendumit ei pea paljud oluliseks.Foto: AP/Scanpix
Eesti uudised
16. november 2020, 08:39

UURING: suurema osa valijate arvates pole abielureferendumi korraldamine oluline (1)

Eesti Päevalehe tellitud ja Turu-uuringute AS-i korraldatud avaliku arvamuse värskest küsitlusest selgus, et abielureferendumit ei peeta sugugi oluliseks asjaks, millega tegeleda.

Kõige suurem osa vastajatest ehk 37% ütles, et referendumi korraldamine pole üldse oluline – kui sellele liita ka need, kes ütlesid, et rahvahääletus pigem ei ole oluline, arvas tervelt 58% Eesti kodanikke, et tegeletakse mitteolulise asjaga. Referendumi korraldamist peab väga oluliseks või pigem oluliseks 37% vastajaid.

Ainus eagrupp, kelle seas on abielureferendumi korraldamist väga oluliseks või pigem oluliseks pidajate hulk suurem kogu asja ebaolulisena nägijate hulgast, on noored ehk 18–24-aastased valijad (nende seas peab abieluhääletust oluliseks 47% vastanuid, ebaoluliseks 41%), ent kõigis teistes eagruppides peab referendumiga jändamist ebaoluliseks selgelt üle 50% vastanutest.

Kui referendumi päeval käituksid valijad täpselt samamoodi nagu selles küsitluses, jääks üldkokkuvõttes selgelt peale „jah“ – eemaldades need, kes hääletama ei lähe, jaguneks lõpptulemus vastavalt 58% poolt ja 34% vastu.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.