IMEDE IME: Tutanhamoni surimaski valmistamiseks kulus 11,26 kilo puhast kulda ja hulgaliselt vääriskive. Praegu on see kindlustatud kuue miljardi dollari peale.
Maailm
8. november 2020, 07:32

Tutanhamoni hauakambri sissepääsu leidnud Carter: „Ma leidsin suurepärase kinnise haua.“

Täna 98 aastat tagasi avastas Briti arheoloog Howard Carter sissepääsu noorelt surnud vaarao Tutanhamoni hauakambrisse. Selle sündmusega pandi alus ühele suuremale arheoloogilisele sensatsioonile.

Kui Howard Carter 4. novembril 1922 Egiptuses Kuningate orus väljakaevamistel viibis, avastas ta kinni varisenud sissepääsu senitundmatusse hauakambrisse. Nähes ustel terveid lukke ja pitsateid, mõistis Howard, et seisab üliolulise arheoloogilise avastuse lävel. Eelaimus ei petnud: kinniste uste tagant algas teekond XVIII dünastia vaarao Tutanhamoni hauakambrisse.
Howard tegeles arheoloogiaga põhjalikult alates 1891. aastast, kui 17aastasest noorukist sai Briti arheoloogiauuringute organisatsiooni liige Egiptuses. Sajandivahetuseks jõudis noor mees osaleda juba mitmetel sealsetel ekspeditsioonidel ja temast kujunes professionaalne ning maailmas tunnustatud arheoloog.

Edasi lugemiseks: