Foto: Teet Malsroos
Eesti
31. oktoober 2020, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Harjuvärava luukere linlasi erutas

„Luukere leid Harjuväravas,“ pealkirjastasid ajalehed 30. oktoobril 1934. „Luukere asetses 2 1/2 meetri sügavusel maa sees kümmekond meetrit seespool Harjuvärava esiväravast. Luukerest on säilunud pealuu, käeluud, ribikonte ja mõned selgroolülid,“ täpsustab Päewaleht. Teisal lisati, et luukere leiukoht on ühel sügavusel samuti välja kaevatud eelvärava torni ukselävega.

Kohe levis linnas jutt, et leitud on Riisipere paruni Johann Üxkülli luud.Tal löödi Lübecki linnaseadusele toetudes mõõgaga pea maha 7. mail 1535, just Harjuvärava vahel. Üxküll oli oma linna põgenenud talupoja röövinud, teda piinanud ja ta tapnud – sellest ränk karistus.

Ajaloolased aga osutasid, et säilinud ürikud kinnitavad: Üxkülli põrm anti ühes raha ja sõjariistadega tema naisele välja. Vaid tal seljas olnud riided võeti ära – timukale tasuks.

Vabaduse platsil kaevati toona süvendit esindusliku Majaomanike panga hoone tarvis. See tänini seisev maja Harju tänava ja platsi nurgal oli seitsmekorruselisena tolleaegse Tallinna kõrgeimaks kavandatud ja vajas enda all kolme meetri sügavusele valatud betoonplatvormi, mis pidi hoone võimalikku vajumist vältima.

Pangamaja teelt tuli lammutada maju, üle tänava pidi kolima ka tallinlaste lemmikkohvik Feischner. Samas tuli uude hoonesse kahel korrusel paiknev hiigelkohvik, mille maast laeni ulatuva akna võis suvel maa sisse lasta ja välikohviku avada.