Foto: Reuters/Scanpix
Eesti
19. oktoober 2020, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kuninganna puravikke sõi ja veini jõi

„Eelroaks roheline salat porgandilaastudega ja puravikega, millele tugevat maitset annab Gryere juust.

"Joogipooliseks Prantsuse valge vein Pouilly-Fume les Charmes Chatelain AC. Pearoog: Saaremaa lambafilee röstitud paprikaga, kaste on lambakontidest ja pruunistatud köögiviljast, pikantsuseks juures küüslaugupüree. Keelekasteks Chateu Cassagne Haut-Canon la Truffiere AC, Bordeaux. Edasi šokolaadikook, glasuuril pähkli-karamellikaste ja Nougantini-puru. Miniapelsinijäätis ja samadest miniapelsinidest kompott. Dessertvein: 1992. aasta Põltsamaa Kuldne,“ seisis kuninganna Elizabeth II ja tema abikaasa auks antud õhtusöögimenüüs mustpeade majas. Mõni aeg hiljem sai iga soovija endale ühes Tallinna restoranis sedasama õhtusööki tellida.

Kuninganna oli Eestis külas 19. ja 20. oktoobril, neljapäeval ja reedel, 2006. aastal. Kinkis napp kuu presidendiks olnud Toomas Hendrik Ilvesele oma monogrammiga veinikannu ja sai vastu Anu Raua gobelääni „Mereriik“ – idee tuli vanast triibulisest tekist, kuhu vaibameister kudus sisse lained. Taustale jäi valguse jälg meres, seitse tibatillukest kaluripaati. Kui teraselt vaadata, oli neil näha sinimustvalgetki lehvimas.

Rahvas nägi Briti kuninglikku paari Raekoja platsil, mõni õnnelik sai neil isegi kätt suruda. Elizabeth II auks seal korraldatud kontserdil laulis koguni 700pealine koor ja rahvaski ei saanud ühislaulu ajal suud vakka hoida.