Tarviline vahupintselFoto: Peeter Langovits
Eesti
8. oktoober 2020, 10:12

Kas mäletate? Need vanaaja ilumaailma asjad on tõeline nostalgia!

Ajad muutuvad ja inimesed kohanevad – nii kipub meelest minema, milline oli igapäevaelu aastakümneid tagasi. Et esile manada mõni vahva mälestus, toome teieni mõned ammu unustusse vajunud ilumaailma asjad.

Inimesesõbralik habemeajamisvaht

Vaht on habemenoa või žiletiga habemeajamise juures väga oluline. Sõdadevahelises Eesti keemiatööstuses oli konkurents tihe. Pildil näha olevate vahtude tootjad AS Odor ja Feiwal Tallinnast reklaamisid oma pulbrit kui väga inimsõbralikku toodet – küll on see antiseptiline, ei ärrita nahka, ja mis peamine, vahutab hästi! Vahu võis valmis teha väikses kausikeses, aga ka otse näol.

Inimesesõbralik habemeajamisvaht Foto: Peeter Langovits

Tarviline vahupintsel

Eesti 1930. aastate käitumiskoodeks manitses mehi habet ajama. Ka tollane mood ei soosinud karvast lõuaotsa. Sestap oli pildil oleval vahupintslil palju tööd, sest mida rohkem nägu seebi või vahuga pintseldada, seda kergem ja parem on habet ajada. Ja seejuures ei ole vaja pintslit väga tugevasti vastu nägu suruda!

Tarviline vahupintsel Foto: Peeter Langovits

Žileti taaskasutamine

„Närvilised härrad, värisevate kätega, peavad valima raseerimisaparaadi,“ kirjutas 1930. aastatel „Moodsa elu leksikon“. Aparaat on ohutum, kuid žiletitera, kui seda mitu korda kasutada, nõuab enne habemeajamist liipimist. Pildil on žiletiteritaja, mille abil saab enne järgmist habemeajamist tera jälle töökorda.

Žileti taaskasutamine Foto: Peeter Langovits

Helmed, mis tõid nii ilu kui ka valu

Kas mäletate neid puupärleid – punaseid, kollaseid, oranžikaid ja mis värvi need veel kõik olid! See oli vahvalt klõbisev ilu ja ka valu, sest pikad juuksed jäid nende vahele päris hõlpsasti kinni. 

Nõukogude inimese kaela jõudsid säärased pärlid pärast 1966. aastat, kui oli asutatud rahvakunstimeistrite koondis UKU. Need helmed ja muud disaineriehted olid rahvakunstist nii kaugel, et partei, selle va punapartei eestvõttel hakati 1970. aastate keskpaigas rahvakunsti mõtet uuesti defineerima. 

Hoolimata mõistetest oli Uku toodang populaarne. Ja 1978. aastal Tallinnas Pikk 9 avatud koondise pood ei saanud külastajate puuduse üle kurta.

Helmed, mis tõid nii ilu kui ka valu Foto: Peeter Langovits

Mille jaoks kasutati sajanditaguses Eestis Vilkinsoni salvi?

Vastus saatke aadressile Tiiu, AS Õhtuleht Kirjastus, Narva mnt 13, 10151 Tallinn või e-posti aadressile [email protected]. Õigesti vastanute vahel loosime välja raamatu ???

Eelmise kuu mõistatuseks olnud täpiline ese oli sõlg, mis valmis 1960. aastatel ARSis kunstnik Edith Riidase loominguna. Ehe kandis nime „Palukas“. Raamatu „Kilulinna kokaraamat“ võitis ???

Mille jaoks kasutati sajanditaguses Eestis Vilkinsoni salvi? Foto: Marko Mumm