Postimees, 5. juuli 1917.
Eesti
7. oktoober 2020, 13:17

Uskumatu, aga tõsi! Vanem naine pidas kinni julged pikanäpumehed

Ajakirja Eesti Ajalugu sari „Vana kuld“ toob lugejateni katkeid ajakirjandusest, mis ilmunud ammusel ajal ning ehk unustuste hõlma vajunud, ent väärivad taas meeldetuletamist. Seekord katkend pärineb Postimehest (5. juuli 1917).

Kui kaugele pikanäpumehed minna võivad, näitab järgmine lugu: Esmaspäeva hommikul kella 6 ümber läks Tähe uul. nr. 88 elav vanem naisterahvas K. piimapoodi. Välja minnes leidis tema eestukse lahtise olevat. Paha aimamata läks tema edasi. Uulitsal ümber vaadates näinud ta kolme meesterahvast: ühte era- ja kahte soldati riietes, kes kärmesti ettekotta sisse astunud, nähtavasti vihma eest varjule. See asi paistnud temale vähe kahtlasena, aga tagasi tulles avanes järgmine pilt: naabri sahver oli 5 minuti jooksul lahti tehtud valevõtmega ja mehed parajasti kraami välja tõstmas.

Soldatid pistnud teda nähes kohe minema, aga erariides isik võtnud kohe naisterahval rinnust kinni ja raputanud teda. Tõusnud kära pääle pistis ka kolmas minema. Jah, midagi parata, muud kui vaata päält, kuidas mehed kärmesti jooksta oskavad! Abi kusagilt loota ei või. Öövahtisid pole ja tunni pääl seisev miilitsamees on niivõrd kaugel, et teda paras kiikriga vaadata.