Foto: VidaPress
Eesti
26. september 2020, 15:47

Juhan Vilms: alaväärtuslik osa rahvast toob miljardikahju, sundsteriliseerida tuleks ka lapsed

Skandaalselt Eestis mitmenaisepidamist soovitanud ja vallalisi naisi ebanormaalseks pidanud doktor Juhan Vilms (Jüri Vilmsi vend) kurtis igal võimalikul ja võimatul juhul, et alaväärtuslik osa rahvast – neid olevat kolmandik kõigist elanikest – saab rahulikult elada ja sigineda, aga parem osa väheneb.

Aineliselt tuleb arvestada vähemalt miljardisendilise kahjuga aastas, väitis ta, lisades: „Puudega inimesed, joodikud, pätid ja paljud teised on tõuliselt alaväärtuslikud ega tohiks omada ühesuguseid õigusi. Ka suur osa töölisklassist, kes ei avalda erilist tahet ülespoole tungimiseks, on tõuliselt alamal tasapinnal kui suurem osa keskklassist.“

Tema ajalehes Nool 1933. aastal tehtud hinnangul tulnuks steriliseerida mitte üksi täiesti alaväärtuslikud inimesed, vaid vabatahtlikkuse alusel kümnendik kogu rahvast. Ta lohutas, et meeste puhul on see lihtne. Kubemes naha all seotakse lihtsa lõikusega kinni seemnejuhtmed. Suguiha sellest ei muutu.

Vilmsilt pärineb ka sundsteriliseerijate kõige õudsem ettepanek: sundsteriliseerida tuleks hiljemalt kümneaastaselt ka lapsed, kes ei suuda esimese klassi programmigi omandada. See ettepank lükati küll ka kõige käremeelsemate poolt üksmeelselt tagasi. Kui Vilms hiljem korporatiivse riigi ihalusega tuntuks sai, hakati teda pidama kohalikuks protofašistiks, nagu neid mujalgi sõjaks valmistuvas Euroopas diktatuuririikides esile tõusis. Eestist lahkus Vilms 1944. aastal Rootsi ja hiljem Argentinasse, kus ta ka suri.

Loe eugeenikast Eestis SIIT.