Jüri Uluots perekonnaga.Foto: Õhtuleht arhiiv
Eesti
26. september 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas levis jutt 1941. aasta Tartu valitsusest

Tartus levis 1941. aastal kuulujutt, kuidas end toona sakslastele vaid tagasihoidlikult viimase kodanliku valitsuse peaministrina esitlenud Jüri Uluots linna saabudes 18. juulil 1941. olla teinud ettepaneku valitsuse moodustamiseks aferistina tuntud Joosep Meilbaumile. Koolitunnistuse võltsimise eest ja hiljem ka vaps-terroristina vanglasse mõistetud Meilbaum oli küll 27. septembril 1932 siseministeeriumis registreerinud Eesti rahvusfašistide kogu ja parajasti oli Tartus loomas sakslastele meeldimiseks rahvussotsialistlikku parteid, kuid ei isikuomadustelt, haridustasemelt ega loomulikult ka minevikult valitsusjuhiks ei kõlvanud. Olgu ka, et Uluots oma toonases memorandumis Saksa sõjaväejuhtidele võimaliku valitsuse moodustamise kohta märkis, et see peab nautima Suur-Saksa täielikku usaldust ja olema vastavuses natside Euroopa uuskorralduse ideedega.

Meilbaumi valitsusest tegi Austraalia pagulaskonna seas hiljem juttu kunstnik ja üks arvamusliidreid Edgar Aavik, väites, et ta olnud selles minister. Kuid ükski teine paguluses olnud poliitik polnud sellisest „Tartu valitsusest“ poolt sõnagi kuulnud. Ka Jüri Uluotsa lesk mitte.

Tartu SD-ülem von Seefeldt kutsus aga Meilbaumi loodava partei nimekirjas olnud inimesed välja ning teatas neile, et see mees on osutunud NKVD agendiks ja maha lastud. Käskinud selle avantüristi olemasolu igaveseks unustada.