Riho Terras.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
24. september 2020, 23:24

Riho Terras: riigikaitselaenu võtmine poleks mõtlematu tegu (1)

Endine Eesti kaitseväe juht ja praegune Europarlamendi saadik Riho Terras ütles neljapäeva õhtul ERR-i „Esimeses stuudios“, et riigikaitselaenu võtmine poleks täiesti mõtlematu tegu ja tema ütleks sellele jah.

Saates arutati seda, kui mõistlikuks peab Terras riigikaitselaenu võtmist. Kindrali meelest on laen teretulnud, ent tähtis on selle õigesti paigutamine riigikaitse erinevate valdkondade vahel.

„Kui võtad laenu, siis ikka selleks, et osta mingi asi. Esiteks tuleb mõelda, kuidas seda laenu tagasi maksta ja teiseks, kuidas seda asja arendada, hoida, vahetada ja nii edasi. See peaks olema kümneaastase plaani sees arutusel. Aga kuna kümne aastase plaani sees on asjade hulk, mida me vajame, suurem, kui see, mis suudame maksta. Siis arvan, et õhutõrje, tankide, rannakaitse, uue brigaadi loomise – kõikide nende asjade jaoks on vaja täpselt välja arvutatada, kui palju selleks raha on vaja,“ ütles Terras.

Ta lisas: „Kui te minu jaoks küsite, siis jah, laenu võiks võtta selle jaoks.  Kui te küsite, mille jaoks, siis mina ei saa vaielda ekspertidega, kes ütlevad, et rannakaitse on vajalik. Mina arvan, et tegelikult on vajalik selline kaugele mõjutatav rakett, millega saab vett ja maad lasta. Ja selline, mille olemasolu tekitab teatud kõhedust. Kaugele lastavad raketid, mis on mitmeotstarbelised, sinna võib alati investeerida.“