Foto: Aldo Luud
Eesti
23. september 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tartu ülikool sai aegade noorima tudengi

Kui Laurentz Johan(nes) Forbes (ka Forbus) Tartu ülikoolist päev enne oma üheksandat sünnipäeva 13. septembril 1638 matrikli sai, siis ei astunud ta samuti õppima asunud vanema venna, peagi 14aastaseks saava Ernst Johani, käekõrval sisse praegusest peahoonest, mis ju alles pea 200 aastat hiljem valmis sai. Academia Gustaviana asus arvatavalt praeguse peahoone tagant Toomele tõusva jalgtee servas. 

Laurentzi isa kolonel Matts Forbes (Forbuss), Šoti juurtega mees, oli aadliseisuse ja Soome Myrskylä mõisa saanud sõjaliste teenete eest Rootsi kuningannalt Kristiinalt. Talle kuulus ka Jackarby mõis Porvoo lähedal. Kui Laurentz ülikooli astus, oli ta isa lõpetamas oma teenistust Riias, juhtides ta enda värvatud rügementi, kuid suri kolme aasta pärast ja maeti Myrskyläs.

Tartu ülikooli kõigi aegade noorima tudengi edasisest saatusest tean vähe. Ta vend Ernst Johan oli naisemees, sai päranduseks Myrskylä ja Jackerby mõisa ning läks sõjaväest kolonelina erru, olles vahepeal jõudnud Göteborgis 1660. aastal Karl X Gustavi poolt kokku kutsutud maapäevadelgi ära käia. Laurentz suri arvatavasti poissmehena ja jõudis Närke (1654) ja Värmlandi (1659) rügementides teenides vaid kapteni aukraadini.

Forbuse (Forbese) suguvõsa ilmselt kuulsaim liige oli Arvid Forbus, Mattsi vend, kes temaga ühtaegu aadlikuks löödi ning hiljem riiginõunikuks ja kindraliks sai.