Foto: AFP/Scanpix
Eesti
19. september 2020, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eestis oli oma Mathias Rusti juhtum

Kui Mathias Rust (pildil) oma väikelennukiga 1987. aasta 28. mail Moskvas Punase väljaku serval maandus, kirjutas sellest kogu maailma ajakirjandus veel pikka aega. Eesti juhtumist ei teatanud isegi kohalikud väljaanded.

19. septembril 1981 oli Hiiumaal pilvitu ja päikeseline päev. Pooled Kõpu kordoni piirivalvurid olid saunas, kui ootamatult kõlas käsklus: „Relvile!“ 

Haapsalu sõjalennuvälja radarid panid küll tähele väikelennuki lähenemist Rootsi poolt, aga arvati, et küllap on see osa parasjagu käivast õppusest. Lõpuks märkas väikese Skyhawki lähenemist Kõpu poolsaarele piirivalve vaatlustornis olnud sõdur, kes kohusetruult sellest ülemustele teatas. Nood kaotasid pea.

Kiiruga saadeti mehed saunast välja uurima, kuhu too Skyhawk maandus ja kes sellega lendas. Kohalike abil leiti lennuk Ristna poolsaare maaparandusobjektilt üles. Lendur väitis, et tahab Eestis elada ja tööd teha. Ta oli pandud vaimuhaiglasse, kui oma emale noaga kallale läks – aga küll Eestis ta ka terveks ravitakse. 

Kui lendurile hulluarstid kodumaalt järele tulid, kirjutas Svenska Dagbladet, et talle jäeti närvihaiglas lenduripaberid kätte. Patsient teinud sealt ühel ilusal päeval sääred, rentinud Brommas väikelennuki – teeb mõne tiiru Stockholmi kohal –, aga põrutas hoopis Eestisse. 

Nii tegi ta juba enne Rusti selgeks, et NSV Liidu õhupiir lekkis kui katkine ämber.