Foto: Stanislav Moškov
Eesti
18. september 2020, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Otto Tiefi valitsus ametisse astus

17. septembril 1944. viisid Johannes Klesment ja Edgar Kant raskesti haige Jüri Uluotsa Tallinna keskhaiglast minema, Eesti omavalitsuse rahandus- ja majandusdirektori Alfred Wendti korterisse, kus ootas Saksa ohvitser hiiobisõnumiga: Eesti jäetakse maha.

Kuigi sakslased olid keelanud Uluotsal mingigi valitsuse moodustamise, otsustas ta nüüd käsust üle astuda ja teatada Otto Tiefile 18. septembril: „Aeg on käes. Sakslased taganevad Eestist. Koguge valitsuse liikmed kokku ja asuge tegutsema!“

Tiefi valitsus (mõni oli ja jäigi Rootsi) kogunes esimeseks koosolekuks Maapanga majja 19. septembril. Uluots oli siis minemas Rootsi ja valitsus ka midagi ei otsustanud. Linna oli jõudnud kaitseüksusi organiseerima Johan Pitka. 21. septembril sõitis valitsus (kaitseminister Holberg oli küll teatanud, et talle on enda elu tähtsam ja põgenenud) kolmel veokil koos pereliikmete ja abilistega Puise randa. Tief jäi veel paari kaasvõitlejaga Tallinna ja sai järgmisel hommikul õnnega pooleks postibussi konfiskeerida ja Puisesse järele minna.

Oodati Rootsist paati, mida ei tulnud. Pudeneti laiali. Vaid riigisekretär Helmut Maandi oli Hiiumaa laidudele läinud. Sinna Rootsi paat lõpuks tuli.

Miks peaaegu tundmatu Otto Tief vahevalitsust juhtis? Võib-olla on vastus selles, et ta oli Uluotsa ülikoolikaaslane ja mõlemad olid ka korporatsiooni Rotalia liikmed.