Foto: Raigo Pajula/Ekspress Meedia
Eesti
16. september 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas röövlid 20. korda külastasid Hoiupanka

Kell näitas 11.42. Kassiir igavles reedel, 16. septembril 1994 Tallinnas Paldiski maanteel Hoiupanga filiaalis. Siis suurenesid ta silmad hirmust, sest ruumi tormas kaks maskis noormeest, püstol või midagi sarnast käes. Nad käsutasid ta seina äärde seisma seniks, kuni kassasahtlit lahti murdsid. Said 7000 krooni, seifi avada noored ei püüdnud. Tormasid läbi tagaukse minema.

Turvameest filiaalis ei olnud. Hoiupank väitis, et neid pole majanduslikult mõistlik väiksemates kontorites pidada, kuigi see oli nüüd juba 20. kord ja Paldiski maanteel teine juhus, kui neid rööviti. Aga meil on 285 filiaali, teatas pank, ja tuleks palgata sadu turvamehi.

Eelmine, 19. rööv oli pisut tavatu. 26. augustil sõitis inkassaator VAZ 2105 roolis mööda Harjumaad filiaalidest raha korjates ringi. Relva polnud ta kaasa võtnud. Telefoni (nood olid tol ajal ikkagi haruldased) samuti mitte.

Saku ja Männiku vahelisel maanteel andsid sinises mundris mehed inkassaatorile sauaga märku – et jää nüüd seisma! Kontrollisid juhiluba ja siis läks märuliks: püstoliga ähvardades suruti inkassaator oma sõiduki pagasiruumi, kust enne kott umbes 100 000 krooniga ära korjati.

Röövlid viisid auto eemale metsa vahele ja lahkusid oma autoga. Õnnetu inkassaatori aitas tema Žiguli pagasnikust välja sinnakanti sattunud seeneline, kes ka politsei kohale kutsus.