Foto: Õhtuleht arhiiv
Eesti
9. september 2020, 08:16

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas metanool traagiliselt Pärnumaad rüüstas

Ma ei tea, kas inimene telefoni ääres võpatas, kui see kella viie ajal varahommikul nõudlikult helises. Oli 9. september 2001. Lõõtsutav helistaja teatas, et Pärnu Liiva tänava ühiselamus leiti 58aastase naise surnukeha. Mõni tund hiljem teatati ootamatult surnud inimesest Iklas, siis Pärnus Suur-Jõe tänavas.

Päeva jooksul tuli kümme sellist teadet.

Pärnu haigla intensiivraviosakonnas juba teati, et surmav mürk oli salaviinas. Üksi sel päeval toodi haiglasse 41 mürgistatut. Neid katsuti elustada, lisades verre etanooli. Samal ajal alustasid politseinikud läbiotsimistega, selgitamaks, kust metanool Pärnumaale pääses. Suure osa metanooliohvritest viisid kiirabiautod sel päeval paremini varustatud haiglatesse Tallinnas ja Tartus.

Teismelised Deniss ja Robert olid kümme 200-liitrist metanoolivaati aktsiaseltsist Baltfet pihta pannud juba 6. septembril kellegi Sergei tellimusel, kes metanooli piirituse pähe maha müüs tuntud Pärnu salaviinakaupmehele. Sergei teenis 63 000 krooni, vargad ise sisuliselt kopikaid.

Enamasti limonaadipudelitesse villitud salaviin läks müüki nurgatagustesse kioskitesse ja poodidesse. Olla veel kiidetud, et küll on hea sidrunimaitseline naps. Suri 68 inimest, 43 jäid invaliidiks. 

Surm ei säästnud napsisõpru edaspidigi. Vikipeedia ütleb, et 2013. aastaks oli surnud 26 inimest, keda metanool oli ellu jätnud.