Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht
Eesti
8. september 2020, 08:27

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Stalin ja Brežnev sõnniku sisse visati

Oli jahe ja vihmane ilm, kui soojadesse jopedesse mähkunud eestlased, loosungid ja sinimustvalged lipud kaasas, pühapäeval, 8. septembril 1991 kell 15 taas lauluväljakule ühislaulmisele kogunesid. Suurüritus „Vabaduse laul“ tähistas Eesti vabariigi taasiseseisvust ja meie rahvusvahelist tunnustamist. Tuli umbkaudu 100 000 inimest ja nii raadio kui televisioon kandis kõike üle.

Avasõnad ütlesid Rein Järlik ja Hagi Šein. Mart Laar kurtis, et Eesti pole veel vaba – vabadus tuleb siis, kui värav viimase Nõukogude sõduri taga kinni langeb. Rein Taagepera rääkis aga, mis edasi saab – iseseisvuse taastasime ühiselt, nüüd peame suutma ühiselt oma riigi üles ehitada.

Sõnavõttude vahele mahtus paroodia – hobuse seljas kohale jõudnud Stalin vedas enda järel vankris Leninit ja Brežnevit, kes dirigendipuldis püüdsid rahvaga kõnelda, kuid pärast seda komejanti peagi sõnnikuhunnikusse visati ja lauluväljakult häbiga minema kupatati. 

Kontserdil tulid lavale Boris Lehtlaan ja Heidy Tamme ning ühendkoorid, keda dirigeerisid Tiia-Ester Loitme ning Venno Laul. Õhtu emotsionaalne tipphetk saabus siis, kui Ivo Linna ja Justament esitasid Alo Mattiiseni kuulsa laulu „Eestlane olen ja eestlaseks jään“, millega rahvamass üksteisel käest kinni hoides liitus. 

Kui laulud läbi said, läks ilm juba paremaks ja pärast ilutulestikku sai mererannas vabaduselõkke süüdata.