Saladuslikud vürtsikiludFoto: Marko Mumm
Eesti
18. september 2020, 10:34

Kas mäletate? Need vana aja toiduaineid tekitavad tõelist nostalgiat!

Ajad muutuvad ja inimesed kohanevad – nii kipub meelest minema, milline oli igapäevaelu aastakümneid tagasi. Et esile manada mõni vahva mälestus, toome teieni mõned ammu unustusse vajunud toiduained.

Saladuslikud vürtsikilud

Tallinna kilud olid kuulsad üle ilma. Nende soolamine oli omaette teadus ja vürtsisegu saladus, mida ei jagatud. Üks võimalus kodus kilusid valmistada oli kasutada Tallinna maitseainetööstuse Konkurent valmissegu. 1934. aasta ajalehest võib lugeda, et hea soolatud kilu valmistamiseks on vaja vürtspipart, soola, muskaadi õit, muskaatpähkleid, ingverit, nelki, kaneeli, koriandrit, salpeetrit ja suhkrut. Ja trikk on, et koostisosade vahekorda tuleb muuta selle järgi, milline on ilm ja kui suured on kalad.

Taskukohane pipar

Ettevõte ALTA Tallinnas pakkus vabariigi ajal pipraterakarbikesi. Seda maitseainet tundsid Eesti aladel juba keskaja linlased. Tõsi, aeg ei suutnud pipra maitseväärtusi ega inimeste vajadust selle järele kahandada, kuid hinnas oli toimunud suur muutus. Kunagisest Rooma leegionärile palga maksmise vahendist, keskaegse jõukama ühiskonnaklassi kallist maitseainest on 1930. aastateks saanud neljasendine ja igaühele taskukohane kaup.

Taskukohane pipar Foto: Marko Mumm

Jumaluse sinep

Pildil on 25grammine Inglise sinepi karp. See läänemeresoomlaste jumaluse Peko nime kandev sinep jõudis müüki Eesti tarbijate ühisuse kaudu. 1930. aastatel Eestisse jõudnud majanduskriisi leevendamiseks sai ETK riigilt loa hakata ka maitseaineid pakkima, et sellega varustada oma liikmeid. Sinep oli kahtlemata üks nõutumaid tooteid, sest oleme ju singi, kapsa-peki ja vorstirahvas.

Jumaluse sinep Foto: Marko Mumm

Legendaarne Kosmose marmelaad

Paljude inimeste lapsepõlvemälestustesse kuulub legendaarne Kosmose tuub, mida valmistati Põltsamaal 1964. aastast. Tänini on liikvel legendid, et Kosmose tuubid käisid nõukogude kosmonautidega kosmoses, et tegu oli magusa marmelaadiga ja et tuubide tootmine oli salastatud. Tegelikult ei jõudnud Kosmos kunagi kosmosesse, tuubis oli hoopis hapu ekstrakt ja seda müüdi igas Eesti toidupoes ehk polnud mingist salastatust.

Kosmost valmistati naturaalsetest happerikastest puuvilja- ja marjamahladest, suhkrust ja sidrunhappest. Selle tarvis tihendati vaakumseadmes mahla, lisati 55–60% suhkrut ja tihendati veel, kuni saadi 6–8kordne kontsentratsioon. Tootest soovitati valmistada mahlajooki – ühest tuubist sai liitri jooki. Kosmos sobis ka tortide kaunistamiseks ja magustoitude valmistamiseks.

Foto: Orkla Eesti

Populaarsust kogus ekstrakt aga hoopis neljakandiliste küpsiste kattena. Ja muidugi tikkusid lapsed seda otse tuubist imema, kuigi infobrošüüris oli hoiatus, et see võib kahjustada hambaid.  

Viimased Kosmosed toodeti 1990. aastal. Toidu- ja joogitootmine jätkub Põltsamaal aga praegugi, tähistades tänavu 100 aasta juubelit. Nüüd on ettevõtte nimi Orkla Eesti Põltsamaa tehas.