Foto: Merilin Ulm
Eesti
15. august 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas hobune maa alla kukkus ja põgenes

Plehku pannud hobuse päästmiseks tuli Tallinnas kiiruga suur jupp tänavast üles kaevata. Oli 15. augusti varahommik 1937. aastal, kui talunaine piimavankriga toona Jakobsoni tänavas olnud keskmeierei poolt tuli. Nägi, et ühel jupil on kanalisatsioonitöid, aga sõitis sellest välja tegemata edasi.

Kui hobune nüüd mustaveekaevu kohale jõudis, murdus see lahti. Loom langes maa alla, piimavanker oli pilbasteks. Tänaval olnud inimesed tõttasid raksatust kuuldes appi.

Hobune ei jäänud abi ootama. Kappas tänava all edasi sööstes suurde mustaveekanalisse (kollektorisse) ja kadus inimeste silmist. Pealtnägijad kratsisid kukalt. Piimanaine oli aga taluinimeselikult rahulik. Hankis kähku keskmeiereist endale uue hobuse, korjas terveks jäänud piimapütid kokku ja läks edasi piima laiali vedama. Muu jättis kohale kutsutud politsei hooleks.

Ega korravalvurid ka midagi teha osanud. Pidid endale tuletõrjujad appi tellima. Koos arutati asja ning leiti, et ega muu aita, kui tuleb osa tänavast üles kaevata. Vahepeal oli ju selgeks saanud, et suksu ei saanud kuigi kaugele pääseda. Eespool olid kollektoris tõkked.

Võeti labidad pihku ja läks kaevamiseks. Mustaveekanali lahti kaevamiseks kulus mitu tundi. Lõpuks jõuti pooluimase hobuseni välja ja tõsteti ta maa peale tagasi.

Loomaarst tuli ja vaatas hobuse üle. Andis talle mingit „napsu“. Suksu olnud tervem kui enne õnnetust.