Foto: Kuvatõmmis/Twitter
Maailm
5. august 2020, 15:14

VIDEO JA FOTOD | MEELETU HÄVING: Liibanoni pealinna plahvatuses on hukkunud vähemalt 100 inimest, haiglad ei jõua kõiki haavatuid aidata (1)

Liibanoni pealinnas Beirutis toimus teisipäeval võimas plahvatus, mis tekitas suuri kahjustusi. Plahvatus toimus sadamapiirkonnas ja esialgsetel andmetel tundub, et peaaegu terve sadam hävines.

Liibanoni terviseminister Hamad Hasan ütles ajakirjandusele, et hukkunuid ja vigastatuid on väga palju. BBC vahendab, et surma on saanud vähemalt 100 inimest ja vigastada rohkem kui 4000 inimest. Tõenäoliselt suurenevad numbrid veelgi, sest paljud inimesed on rusude all lõksus.

Liibanoni sisejulgeolekuülem ütles ajakirjandusele, et sadamapiirkonna hävitanud plahvatuse põhjustas lõhkeaine. Praeguseks on teada, et plahvatuse sütitas tulekahju sadamas. Liibanoni president Michel Aoun teatas valikkusele, et sadamas oli 2750 tonni ammooniumnitraati, mida oli seal ebaturvaliselt laostatud juba viimased kuus aastat. Ammooniumnitraat on põllumajanduses kasutatav väetis.

President kuulutas välja kahenädalase hädaolukorra ja kutsus kolmapäevaks kokku erakorralise kriisikoosoleku. Samuti kuulutas Aoun välja kolmepäevase leina, mis algas kolmapäeval. „Eile Beirutit tabanud õudust ei ole võimalik sõnadesse panna. Ma soovin kiita kõiki liibanonlasi, kes eile läbi suitsu, leekide ja kaose vabatahtlikult abikäe ulatasid,“ teatas ta.

Prantsusmaa välisminister on Liibanonile teada andnud, et nad on valmis riiki raskel ajal abistama.

Mis juhtus?

Sotsiaalmeedias levivad sajad kaadrid sadamapiirkonnast, mis on täiesti varemetes. Plahvatuse lööklaine purustas ka suure osa linnast. Kohalik ajakirjandus kirjutab, et majade aknaklaasid purunesid kümne kilomeetri raadiuses.

Beiruti haiglas viibiv CNNi ajakirjanik Ghazi Balkiz kirjeldas vaatepilti kui täielikku kaost. "Inimesi tuleb kogu aeg juurde. Paljud on saanud vigastada, sest purunenud klaas lendas neile peale," kirjeldas Balkiz olukorda ühes Liibanoni pealinna haiglas.

Plahvatuse ajal Beiruti tänaval autoroolis olnud Hadi Nasrallah rääkis BBC ajakirjanikule, et alguses märkas ta ainult tulekahjust tekkinud suitsusammast ja ei osanud arvata, et kohe midagi plahvatab. "Me istusime autosse tagasi ja seejärel kõlas vali pauk ning ma kaotasin hetkeks kuulmise. Ma olin plahvatusele liiga ligidal," rääkis mees väljaandele.

"Ja siis purunesid autoaknad ja üldse kõik ümbruskonnas olevate hoonete aknad. Klaasi lendas igale poole," kirjeldas toimunut kohalik elanik.

Plahvatus oli nii võimas, et seda oli kuulda isegi 250 kilomeetri kaugusel Küprose saarel.

Haiglad ei jõua kõiki aidata

Plahvatus tekitas linnas täieliku kaose. Liiklus oli umbes ja kiirabidel oli äärmiselt keeruline sündmuspaigale pääseda. Igal pool olid klaasikillud, mida käidi eraldi traktoritega kiirteedelt kokku lükkamas.

Kohalik meedia on avaldanud pilte purunenud majaosade alla jäänud inimestest.

Haiglad on ülekoormatud. Liibanoni Punase Risti juht George Kettani nimetas juhtunud tohutuks katastroofiks. „Igal pool on haavatuid ja hukkunuid,“ kirjeldas ta. Punane Rist teeb koostööd riigi terviseministeeriumiga, et panna püsti lisa surmakuure. Samal ajal kui haavatutele abi pakutakse ja surnuid kokku korjatakse käib ka suurem otsinguoperatsioon leidmaks rohkem kui 100 inimest, kes on plahvatusest saati kadunud.

Terviseminister Hamad Hassani sõnul on Liibanoni tervishoius liiga vähe voodeid ja ressurssi, et aidata isegi neid, kes on kriitilises seisus. Ta kommenteeris meediale, et kuigi praeguseks on plahvatuse piirkonnast päästetud väga palju lapsi, on tal siiski hirm, et hukkunute arv kasvab veelgi kõrgemaks.